- Bez kategorii

Jak zrobić domowe wino?

Polskie winogrona

Witajcie! Jeśli poszukujesz przepisu na swojskie wino w pełni naturalne to idealnie trafiłeś.

W tym artykule opiszę krok po kroku jak zrobić bardzo smaczne domowe wino. Jak zrobić dobre, zdrowe, domowe wino? Opisywana metoda towarzyszy mojej rodzinie od pokoleń. Masz pewność, że nie zatrujesz się i wino będzie dobre. Nie dodajemy żadnej chemii a drożdże są pochodzenia naturalnego z kiści zerwanych winogron.

Będziesz potrzebować:

Balon szklany do wina (dawna nazwa gąsior) na potrzeby tego artykułu podam przykładową pojemność 45L Zerwane owoce winogrona (uwaga winogrona do wina zrywamy kiedy są najbardziej słodkie) Wanienkę o pojemności większej niż szklany balon przegotowaną wodę Cukier (ilość w zależności od oczekiwanej ilości alkoholu – opiszę dalej) Rórkę fermentacyjną plastikową z gumowym korkiem lub innym Taśmę papierową do uszczelnienia korka (szeroka taśma malarska) Pomieszczenie z pokojową temperaturą. Czysty kijek cienki, wyższy od balona na wino. Gumowy wężyk do odciągu wina (w późniejszym etapie).

Jak wykonać wino krok po kroku?

Opisujemy wykonanie wina z winogron niepryskanych chemią więc winogrona nie będą myte w celu usunięcia oprysków. Ja do swojego wina używam ciemnych winogron, typowo polskich, o małych owocach. Zerwane winogrona szypułkować oddzielając gałązki od owoców. Nie myjemy owoców ponieważ na nich znajduje się nalot, który jest potrzebny w fazie fermentacji. Szypułkowane owoce wrzucamy do wanienki oddzielamy zdrowe owoce od chorych i tylko świeże i zdrowe trafią do czystego, wymytego balona. Możesz użyć płynu do mycia naczyń i ciepłej wody z prysznica aby wymyć naczynie w środku. Wypłukać pozostałości płynu do mycia naczyń, upewnić się czy nasz balon jest czysty i gotowy na następny etap. Owoców powinno być około 1/3 balona do wina. Przekładamy winogrona do balona, który przed dolaniem wody z cukrem musimy już ustawić w docelowym miejscu ponieważ ciężko będzie go przenieść bez uszkodzeń z całą zawartością.

Do przegotowanej wody dodajemy cukier. Rozpuszczony cukier z wodą wlewamy do balona. Całej zawartości łącznie z owocami i wodą powinno być 2/3 całego naczynia. Musisz wiedzieć, że w procesie fermentacji owoce będą wypychane do góry a cały płyn będzie szedł do dołu naczynia dlatego musi pozostać wolna przestrzeń u góry aby nie wypchnęło korka.

Ile dodać cukru?

Dodajemy tyle cukru ile potrzebujemy alkoholu. Dodając 5kg cukru otrzymasz wino półwytrawne z niewielką zawartością alkoholu. Dodając 10 kg cukru otrzymasz wino wytrawne ze sporą zawartością alkoholu. Dodając 15kg cukru Twoje wino wyjdzie słodkie w smaku z dość dużą zawartością alkoholu. Najpierw dodaj 5kg cukru a potem dodawaj cukier co kilka dni po rozpoczęciu fermentacji aby ta się nie zatrzymała zbyt wcześnie. My dodaliśmy 5kg cukru rozcieńczonego w przegotowanej wodzie. Wina wyszło łącznie 45L. Wino w smaku jest półwytrawne i po jednej lampce wina już czuć w głowie działanie alkoholu. Są przyrządy do pomiaru alkoholu w trunkach. Ceny takich mierników zaczynają się od 20 zł a czasem mniej. Działają na zasadzie spławika. Im spławik bardziej się zanurza tym więcej jest alkoholu w trunku. Proces fermentacji Jeśli dodałeś cukier rozcieńczony z wodą do owoców to najwyższy czas zakorkować balon. Robimy to używając specjalnego korka z otworem na rurkę fermentacyjną, która posiada dwie komory. Korek dobrze jest uszczelnić taśmą malarską lub jakąś uszczelką jeśli jest w zestawie z balonem. Na końcu do rurki dolewamy nieco wody aby każda z komór była wypełniona do połowy. Ruch wody będzie nas informował czy następuje fermentacja i jak jest burzliwa.

Po kilku dniach do dwóch tygodni nastąpi fermentacja co zaobserwujemy w rurce fermentacyjnej. Przez kilka dni może być ona bardzo mocna tak, że będzie trzeba uzupełniać wodę w rurce ponieważ będzie jej ubywać. Zabezpiecz ściany jeśli nie chcesz aby były pokolorowane na fioletowo przez pękające bąbelki z winem wydostające się z rurki 😉 Jeśli masz białe ściany a balon ustawiłeś w rogu pomieszczenia to z pewnością stracą one swój biały kolor i mogą nabrać pięknego jasnego fioletu 😉 Na czas fermentacji można zabezpieczyć również sam balon aby się nie pobrudził i nie wyglądał nieestetycznie.

Po fermentacji czyli kiedy z rurki nie wydostaje się już powietrze można odczekać do 14 dni od końca fermentacji aby odlać wino do wanienki. Przygotuj w tym celu czystą wanienkę lub inne naczynie równie pojemne oraz wężyk gumowy najlepiej. Jeden koniec wężyka przywiązujemy do jednego końca kijka czymś czystym i wkładamy tak aby kijek dotykał dna a przewód był lekko ponad dnem. Musisz wiedzieć, że na dnie zbiera się osad który najlepiej aby nie został wessany przez wężyk a nad winem pływają owoce po fermentacji. Wanienkę ustawiamy niżej od Balona z winem ale nie jest to wymagane bo może to też być na równi z balonem. Najpierw lekko dmuchamy w wężyk aby upewnić się, że nie jest zapchany a potem zasysamy wino mocno do ust tak aby w wężyku nie było już powietrza tylko sam płyn i przekładamy wężyk szybko do wanienki. Pamiętaj aby koniec wężyka w wanience był jak najniżej i aby nie było żadnego zagięcia od szyjki balona do wanienki tak aby płyn dzięki grawitacji i adhezji spływał do wanienki samoczynnie.

Kolejnym krokiem jest oczyszczenie balonu z resztek owoców. Jedna osoba odwraca balon a druga osoba musi wygarnąć owoce patykiem lub czymś wąskim tak aby wylatywały. Balona następnie myjemy tak jak na początku. Możemy wlać wino do czystego balona tą samą metodą z wężykiem. Przedtem wino możemy spróbować i zbadać np. miernikiem do alkoholu.

Gotowe wino możemy przelać do balonu i zakorkować lub rozlać w butelki jeśli mamy pewność, że jest takie jakie chcieliśmy uzyskać. Powyższy poradnik nie mówi jak zrobić szlachetne wino, które zdobędzie wysokie nagrody w konkursach ponieważ jest to domowy sposób. Szlachetne wina robi się z samego soku bez dodatku wody i cukru ale nie zmienia to faktu, że wino zrobione tą metodą jest ekologiczne. Takie wino będzie dużo zdrowsze niż wino z marketu. Zaletą jest również to, że nie dodajemy siarczanu i żadnej innej chemii. Wino samo się robi i powstaje naturalnie, bez polepszaczy i dodatków. Takie swojskie wino będzie miało piękny różowy kolor (młode wino) oraz intensywny purpurowy kolor w późniejszym czasie leżakowania. Wino możesz rozlać w butelki lub trzymać w balonie aby zaoszczędzić pieniążki. Możesz także trzymać je w naczyniu z kranikiem z którego można nalewać wino ale to już jakiś większy wydatek porównywalny z zakupem butelek.

Zachęcam do wytwarzania własnego wina. Swojskie wino domowe ma duże właściwości zdrowotne. Dzięki temu, że owoce nie zostały na początku usunięte czyli nie był wzięty do wina sam sok mamy korzyść z tego, że uzyskaliśmy wyciąg z pestek winogron, które mają udokumentowane ogromne właściwości dobroczynne między innymi nawet przeciwnowotworowe i zapobiegają starzeniu się komórek.

Dziękuję za uwagę i życzę udanego, smacznego wina!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *